Edmond Schoorel, antroposofisch kinderarts, gaf een uitermate boeiende lezing ‘Slapen- het belang van de nacht’.


Vóór de pauze heeft Edmond Schoorel o.a. uitgelegd hoe het werkt met de ritmes in het leven en in het bijzonder van de slaap, welke gevolgen slaaptekort heeft, de betekenis van slaap (non- REM- en REM-slaap) voor je gezondheid, de slaapfases en de reis door de nacht waarin je je in de geestelijke wereld begeeft.
Na de pauze was er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en waar een levendige uitwisseling plaatsvond- eigenlijk was het véél te kort en konden we i.p.v. om 22 uur af te sluiten nog bij wijze van spreken dagen doorgaan.

Voor wie de lezing heeft gemist- Edmond Schoorel heeft een boek geschreven ‘Slaappatronen- De ontwikkeling van gezonde slaap bij kinderen en wat kun je doen als het niet vanzelf gaat’ Een boek met veel achtergrondinformatie, óók voor volwassenen interessant. We verkopen het boek in ’t Winkeltje, en is ook te leen in onze bibliotheek.

 

Brochures m.b.t. slapen
Er zijn ook een drietal brochures in de reeks Gezichtspunten m.b.t. slapen (te koop in ’t Winkeltje)

62. Slaap, slapen en slaapproblemen bij jonge kinderen- Loïs Eijgenraam
Het is bekend dat een klein kindje veel moet slapen. Dat is belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Dat blijkt echter toch niet zo eenvoudig te zijn. Slapen en slaapproblemen bij jonge kinderen bezorgen vele ouders slapeloze nachten.
In de kinderopvang blijken steeds meer kinderen te komen die niet meer op eigen kracht in slaap vallen maar waar altijd een volwassene naast het bed moet zitten om het kind gerust te stellen dat het veilig is en zich over kan geven aan de slaap. In deze brochure gaan we op zoek naar het belang van slaap, de oorzaken van slaapproblemen en mogelijke oplossingen.

41.Slapen en waken- Joop van Dam
In de huidige tijd lijden mensen nogal eens aan slapeloosheid. In deze brochure gaan we wat dieper in op slapen en waken als fenomenen. Dan blijken dit slapen en waken diep in ons wezen verankerd te zijn.
Wanneer we de fenomenen willen leren begrijpen en iets willen kunnen ondernemen om storingen te verhelpen, is het niet genoeg om alleen te kijken naar het dagelijkse ritme van slapen en waken. Het blijkt dat slapen en waken slechts één uiting zijn van ademen, naast andere ademhalingsritmes en -systemen.

37.Slapen en slaapproblemen- Peter Staal e.a.
Iedereen slaapt. Maar waarom eigenlijk? Als het slapen goed gaat staan we er meestal niet bij stil. Dat wordt anders als we problemen met het slapen hebben. Dan worden we ons er pijnlijk van bewust hoe belangrijk een goede nachtrust is. In deze brochure gaan we nader in op de slaap en wat er tijdens de slaap gebeurt. Ook komen er verschillende handreikingen aan bod die hulp kunnen bieden bij slaapproblemen.
De verschillende gezichtspunten worden aangereikt door Peter Staal (antroposofisch huisarts), Adriaan Vervloet (fysiotherapeut), Marijke Hutchison (euritmietherapeute), Huub Ramakers (gesprekstherapeut), Marian Verhiel (kunstzinnig therapeute) en Marion Pluimes (diëtiste).

Reageren is niet mogelijk.