Uw donatie in 2021 aan het Solidariteitsfonds
Dankzij de jaarlijkse gift van onze donateurs kan het Solidariteitsfonds van de Keerkring tegemoet komen in kosten voor antroposofische gezondheidszorg, die niet door de verzekering vergoed worden. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen moet U lid zijn van De Keerkring/Antroposana én donateur zijn van ons fonds. Uiteraard is deze steun alleen bedoeld voor hen, die deze kosten niet zelf kunnen dragen. Zie voor meer informatie op onze site https://keerkring.antroposana.nl/solidariteitsfonds/
Dank aan een ieder, die voor 2020 al een donatie aan het Solidariteitsfonds heeft overgemaakt. Vriendelijk verzoek aan hen, die dit nog niet gedaan hebben, hun bijdrage voor 2021 alsnog over te maken op
rekening NL 69 TRIO 0212 1005 48 ten name van Solidariteitsfonds van de Keerkring te Haarlem. Hierbij graag uw naam én voorletters vermelden.

ALV
Noteer alvast in uw agenda de ALV van dit jaar vindt plaats op maandag 31 mei (via Zoom), een schriftelijke uitnodiging hiervoor volgt nog.

Het thema van de eerste Ita van dit jaar is “Kinderen groot brengen- groeipijn- jong zijn in ’20 -‘21” – en is als het goed is- gisteren bij onze leden op de deurmat gevallen.
Omdat deze tijd veel vraagt van ieders vermogen tot inleving en besluitvorming, verwijzen we in deze Ita ook naar meerdere achtergrondartikelen over aspecten waaraan COVID-19 raakt. Van praktische tips tot beschouwender stukken, van nieuwsberichten tot wetenschappelijke artikelen.
Als gezondheidsvereniging geeft Antroposana alleen dit advies: informeer jezelf goed en grondig opdat je tot een gedragen besluit kunt komen.
Antroposofisch arts Jaap van de Weg benoemde vorige lente al het onderliggende vraagstuk dat iedereen voor zichzelf zal moeten zien te beantwoorden:
“Waar gaat het in je leven om? Gaat het om genieten en gezond en gelukkig zijn? Of gaat het om een ontwikkeling doormaken? Deze vraag is een persoonlijke, en behoort tot de innerlijke vrijheid.” (Trouw, Opinie 28.04.2020). Lees het hele interview.

Wat belangrijk is voor kinderen in een crisis
Kinderarts Michaela Glöckler schreef nóg een boek, wat al wel vertaald is: De coronacrisis – vanuit medisch oogpunt. De paragraaf over wat kinderen nodig hebben in crisistijd lees je hier. Met speciale dank aan uitgeverij Pentagon.      Link volgt

De gang van het sars-cov-2 virus in ons lichaam
Wat verandert er? Wat zijn de consequenties? Wat kunnen we doen? Hierover sprak antroposofisch arts Christina van Tellingen tijdens een symposium over de
coronacrisis op 28 november j.l. Met dank aan de organisatoren van herfstcongres.nl
link volgt

In aansluiting op het thema van deze Ita: Het webinar van 25 maart j.l. van de Antroposofische Vereniging met als thema “Over de dramatiek in het leven van jongvolwassenen. Met welke verwachting komt de nieuwe generatie binnen?” door Gerrie Strik, directeur Vrije Hogeschool is terug te kijken.

Namens het bestuur wens ik u allen een mooie Paastijd toe,
hartelijke groet, Hilda Rijkmans

Nieuws vanuit De Keerkring

Op zoek naar een passende zorgverzekering? 
Op 12 november hebben alle zorgverzekeraars hun aanvullende pakketten met de daarbij behorende premies bekend gemaakt. Voor een hoop mensen het moment om te bekijken welke zorgverzekering in 2021 het best passend is.
Er zijn diverse aanvullende dekkingen vanuit de zorgverzekering om antroposofisch geneeskundige behandelingen vergoed te krijgen. De vergoeding vindt dan plaats onder de noemer ‘alternatieve geneeswijzen’. Daarnaast moet er aan de voorwaarden van de verzekeraar worden voldaan. Bekijk de website van de Zorgwijzer voor een overzicht van deze zorgverzekeringen met hun aanvullende dekkingen.
Vergelijk hier in 5 stappen welke zorgverzekering het best bij uw situatie past.
Indien u nog vragen heeft, kunt u bellen met Aon (voorheen Flexis Benefits). Tel: 040 – 261 18 88.

De nieuwe Ita komt eraan….
Rond 4 december valt de nieuwe Ita weer op de mat bij onze leden. Thema van deze Ita ontlenen we aan de medische conferentie ‘Crossing Bridges –Being Human!’ Een impressie:
Kinderarts Edmond Schoorel: ‘Hoe jonger het kind is, hoe meer de omgeving zich moet ontwikkelen opdat het kind zich kan ontwikkelen.’ Tandarts Peter Borm: ‘De vorming van het volwassen gebit hangt nauw samen met hoe je jezelf ontwikkelt.’ Hoe zorg je ervoor dat de antroposofie gaat leven in wat je doet? Verpleegkundige Anita Weerman vindt het nog altijd een inspirerende vraag. Je thuis voelen in de echte wereld heet: hechten. Hoe kunnen kinderen zich verbinden in tijden van corona? Warmteprocessen zijn onlosmakelijk verbonden met ons mens zijn. Een metaal als koper laat ons zien hoe. Je thuis voelen in de echte wereld heet: hechten. Hoe kunnen kinderen zich verbinden in tijden van corona?  Anita Weerman is verbonden aan Rozemarijn, een antroposofische zorginstelling in Haarlem en dit is de link naar het mooie interview.

https://keerkring.antroposana.nl/wp-content/uploads/sites/9/2020/01/voorpagina-ita-20-03-hires-scaled.jpg

 

De afgelopen jaren merken we dat de zorg die we zo belangrijk vinden steeds meer onder druk komt te staan en dat het belangrijker wordt dat Antroposana, namens iedereen die er gebruik van maakt, strijdt voor het behoud van deze zorg. Wilt u de belangenbehartiging van Antroposana steunen? En bent u zelf al lid? Een aantal zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk of geheel het lidmaatschap U kunt ook  een lidmaatschap cadeau geven…..

Wij wensen u allen voor nu een mooie adventstijd toe en straks een hele goede Kersttijd in goede gezondheid.
Hartelijke groet , Aggie, André, Wimmy en Hilda

 

 

 

Nieuws vanuit De Keerkring

Artikel over de etherwereld van Edmond Schoorel.
We leven in een tijd die veel van ons vraagt. Waar doe je goed aan? Wat vind je belangrijk? Wat wil je voorleven aan je kinderen? Kinderarts Edmond Schoorel denkt in deze periode van mondkapjes, 1,5 meter en Covid-19 met je mee. Weliswaar geschreven door een kinderarts, maar dit prachtige artikel is  voeding voor jong én oud. Een mooie visie ook om te delen met ouders, grootouders, leerkrachten en schoolleiders… kinderen hebben ons misschien wel meer dan ooit nodig.

Ita special
https://keerkring.antroposana.nl/wp-content/uploads/sites/9/2020/10/Beeld-special-Antroposana.pdf
Deze jubileum-uitgave is gratis te verkrijgen in onze bibliotheek (openingstijden di-vrij 10-15 uur).

Lid worden? Nieuw is dat je met ingang van heden je lidmaatschap voor een jaar op elk moment kan laten ingaan (i.p.v. per kalenderjaar).

Cardiodoron
Nu Infludo moeilijk verkrijgbaar is kan in overleg om een recept voor Ferrum sidereum comp. of Echinacea-pruniscomp. gevraagd worden, beiden hebben zij een versterkende werking op het immuunsysteem. Daarnaast kan ook Cardiodoron genomen worden (ook op recept). In deze Covid-tijd is het belangrijk om ook aan ons hart te denken. Huisarts Huib de Ruiter schreef op zijn website een mooi artikel over cardiodoron.

Wij wensen u allen een mooie en gezonde tijd toe, hartelijke groet, Aggie, André, Wimmy en Hilda

 

Webinar dinsdagavond 3 november

Webinar van Casper Post Uiterweer: dinsdagavond 3 november om 19.30 uur

In het teken van 100 jaar Antroposofische geneeskunst organiseert Antroposana een webinar samen met antroposofisch arts Casper Post Uiterweer. Wij gaan met hem in gesprek over deze bizarre Covid-19 tijd, over wat 100 jaar antroposofische geneeskunst ons gebracht heeft en we vragen hem alles wat jullie graag zouden willen weten. Dus schroom niet, mail ons je vraag (symposium@antroposana.nl) en wij leggen het hem voor. Tijdens de webinar zal Casper Post Uiterweer de vragen beantwoorden.
Op dinsdagavond 3 november om 19.30 uur zal deze speciale gratis webinar plaatsvinden. Je kunt je aanmelden via symposium@antroposana.nl. Een week voor aanvang ontvang je een mail met alle informatie en de online inlogcode.

Nieuws vanuit De Keerkring

Speciale uitgave 100 jaar antroposofische gezondheidszorg

De special van Antroposana heel de mens is verschenen, in het kader van het 100 jarig bestaan van de antroposofische gezondheidszorg. Het is een prachtige uitgave geworden met een bloemlezing van eerder verschenen artikelen/interviews uit Ita/daarvoor Stroom/daarvoor Antroposana.
Als buiging voor al het werk dat verricht is gedurende de afgelopen 100 jaar, maakten we deze special. Wij hopen met deze jubileumuitgave (wellicht opnieuw) te inspireren en een zaadje te planten om zo gezamenlijk verder te bouwen aan iets dat honderd jaar geleden gestart is ter ondersteuning van ieders eigen ontwikkeling. Kies ook voor antroposofische zorg en steun ons o.a. door lid te worden van Antroposana/ De Keerkring!
Bekijk deze special hier of kom deze speciale editie gratis ophalen in onze bibliotheek (openingstijden zie bibliotheek).


Webinar van Casper Post Uiterweer: dinsdagavond 3 november om 19.30 uur

In het teken van 100 jaar Antroposofische geneeskunst organiseert Antroposana een webinar samen met antroposofisch arts Casper Post Uiterweer. Wij gaan met hem in gesprek over deze bizarre Covid-19 tijd, over wat 100 jaar antroposofische geneeskunst ons gebracht heeft en we vragen hem alles wat jullie graag zouden willen weten. Dus schroom niet, mail ons je vraag (symposium@antroposana.nl) en wij leggen het hem voor. Tijdens de webinar zal Casper Post Uiterweer de vragen beantwoorden.
Op dinsdagavond 3 november om 19.30 uur zal deze speciale gratis webinar plaatsvinden. Je kunt je aanmelden via symposium@antroposana.nl. Een week voor aanvang ontvang je een mail met alle informatie en de online inlogcode.

Verder op de site van Antroposana voor geïnteresseerden uit de nieuwsbrief van Therapeuticum Aurum met als thema ‘hoe versterk je je gezondheid in en na coranatijd?’ met o.a. ‘Echinacea-prunuscomp’ door huisarts Jeanette van der Schuit, een mooi middel vooral in deze Michaëlstijd en de gehele nieuwsbrief hier.

Wij wensen u een mooie en gezonde oktobermaand toe, hartelijke groet,
Aggie, André, Wimmy en Hilda

Liesbeth Schouten overleden

Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat Liesbeth Schouten is overleden.

Liesbeth Schouten is zeer lange tijd bestuurslid geweest van De Keerkring én zij was bestuurslid/penningmeester van het Solidariteitsfonds. In december liet Liesbeth ons nog weten dat zij heel dankbaar was dát ze de functie van penningmeester mócht vervullen, dat ze dat vertrouwen kreeg. Liesbeth zou eerst met ingang van het nieuwe jaar stoppen, toen haar gevraagd werd om tot 1 oktober het penningmeesterschap te vervullen zette zij het met even veel plezier voort.
Wij herdenken haar met grote dankbaarheid.
Maarten Gast, oud secretaris van het Solidariteitsfonds schreef dit mooie  ‘in memoriam’
Dit stukje stond in de Keerkringkrant van december 2016 toen Liesbeth na ruim twaalf jaar stopte als bestuurslid van De Keerkring. 

Nieuws vanuit De Keerkring

Het bestuur van De Keerkring is zich aan het bezinnen en oriënteren wat wij onze leden dit najaar/ winter voor programma kunnen aanbieden. U hoort nog van ons!

Volgende week valt de speciale uitgave van Ita in uw bus, dit ter gelegenheid van 100 jaar Antroposofische Gezondheidszorg, een bloemlezing uit 15 jaar Antroposana  inspirerende verhalen, interviews en artikelen.

In de Keerkringkrant van september ’17 schreef huisarts Marion van Bree dit artikeltje over INFLUDO/ KINFLUDO.

Aanbod van buiten:
Beeldhouwles/ open atelier in een stille, mooie tuin in het bos van Bloemendaal-  poster 

Wij wensen u een heel mooie nazomer toe,
Hartelijke groet,
Aggie, André, Wimmy en Hilda