Vertrekkend penningmeester De Keerkring

In 2019 aangetreden als penningmeester van Patiëntenvereniging De Keerkring en in 2024 mag ik het stokje doorgeven. Slechts vijf jaar, maar er is in deze tijd wel veel veranderd. Van een handmatige- naar digitale financiële verslaggeving waarbij transparantie van groot belang is.
Wat ik nastreef is dat (bestuurs)leden in Jip & Janneke-taal de financiële administratie kunnen begrijpen: ik ben tenslotte niet voor niets 42 jaar economie docent geweest. Een belangrijke motivatie om toentertijd als penningmeester te beginnen, was (en is) de fantastische, onuitputtelijke inzet van de medewerkers van het Van Dam Huis!
Zeer tevreden ben ik over mijn opvolger, Frank ten Have. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat hij ongetwijfeld verbeterpunten zal aanleveren voor een integere, overzichtelijke en transparante administratie van onze vereniging.
Ik spreek de wens uit dat onze vereniging zal groeien tot meer dan 500 leden zodat ook de ondersteuning van het Solidariteitsfonds geborgd blijft en vele medepatiënten baat kunnen hebben van de Antroposofische Zorg. Ondanks het onbegrip van de Zorgverzekeringen voor de Antroposofische Zorg hoop ik van harte dat dieper inzicht in de Antroposofie tot meer maatschappelijke acceptatie zal leiden voor onze Antroposofische Zorg. Tevens wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen dat men in mij heeft gesteld.

André Houtenbos

De Keerkring

Vorig jaar heeft André Houtenbos aangegeven te stoppen als bestuurslid en penningmeester van de Keerkring. Hij heeft vanzelfsprekend nog wel de boekhouding over 2023 verzorgd en de jaarrekening gepresenteerd tijdens de ALV van 23 april 2024 jl. In de ALV heeft hij het stokje overdragen aan Frank, onze nieuw benoemde penningmeester.

We willen André heel hartelijk danken voor zijn enorme inzet en de verbeteringen die hij heeft aangebracht in de financiële verslaglegging.

Solidariteitsfonds

Onze voorzitter, Roline van Pelser Berensberg, heeft aangegeven aan het eind van dit jaar te willen stoppen als voorzitter.

Misschien is het hanteren van de voorzittershamer wel iets voor jou? Of wil je je misschien eerst oriënteren op wat deze functie inhoudt? Roline informeert je graag over deze interessante taak binnen het solidariteitsfonds. Tel: 06-41515907 of solidariteitsfondshaarlem@gmail.com

Het licht


Het licht, Gods witte licht, breekt zich in kleuren:
Kleuren zijn daden van het licht dat breekt.
Het leven breekt zich in het bont gebeuren,
En mijn ziel breekt zich als ze woorden spreekt.

Martinus Nijhoff

Algemene Leden Vergadering 23 april

Op de bijzondere ledenvergadering van 7 november 2023 is afgesproken dat er in het voorjaar van 2024 een Algemene Ledenvergadering wordt gehouden. In dit overleg kijken we opnieuw naar de huidige situatie en wordt besloten om wel of niet door te gaan. In deze vergadering zal het bestuur verantwoording afleggen over de financiën van het afgelopen jaar. En nog veel belangrijker; of en hoe ze denken verder te kunnen gaan. Inbreng van de leden is hierbij van groot belang.
De vergadering wordt gehouden op 23 april aanvang 20.00 uur in het van Dam Huis.
Het programma staat nog niet helemaal vast, maar alle leden van de Keerkring krijgen begin april een uitnodiging met het programma. Zet alvast de datum en tijd nu in uw agenda!

Onno Groustra

Graag stel ik me aan u voor. Ik ben Onno Groustra, 65 jaar en ik woon in Haarlem Schalkwijk. Door de Vrije Hogeschool van professor Bernard Lievegoed maakte ik kennis met de antroposofie. Sindsdien heb ik steeds antroposofische huisartsen gehad. Ook Joop van Dam, naamgever van het Therapeuticum, mocht ik een tijdlang mijn huisarts noemen. Na al eens eerder voor het bestuur van patiëntenvereniging De Keerkring te zijn gevraagd, heb ik nu volmondig “ja” gezegd. In het dagelijks leven werk ik als docent Nederlands als tweede taal (NT2). Verder ben ik graag kunstzinnig bezig. Ook wandelen is een hobby.
We hebben inmiddels de eerste inspirerende vergadering met ons vieren gehad en hebben de eerstkomende komende tijd nodig voor overdracht, inwerken en mogelijke activiteiten voor de laatste helft van het jaar. Deze activiteiten zullen zich, wat het bestuur betreft, zich richten op bevordering van bewustwording rond antroposofische gezondheidszorg, zelfzorg en positieve gezondheid. Eén en ander is ook afhankelijk van de uitkomsten van de Algemene Ledenvergadering in april 2024.

Frank ten Have

Mijn naam is Frank ten Have, bijna 68 jaar oud, geboren in, en getogen in Haarlem. In Amsterdam gestudeerd, gewoond en gewerkt en aldaar meerdere jaren in het bestuur van de Antroposofische patiëntenvereniging gezeten als penningmeester. Inmiddels alweer 20 jaar woonachtig in Heemstede. Begin dit jaar ben ik gevraagd om bestuurslid van de Keerkring te worden, waarop ik met plezier “ja” heb gezegd. We hebben al een eerste overleg gehad met het eventueel nieuw te vormen bestuur en mijn indruk is dat ik in een daadkrachtig bestuur plaatneem. Ik hoop veel leden van de Keerkring spoedig te ontmoeten.

Nieuws van De Keerkring

Zoals in de vorige nieuwsbrief al vermeld, hebben twee nieuwe bestuursleden zich aange­meld: Frank ten Have als penningmeester en Onno Groustra als algemeen be­stuurslid. Een nieuw bestuur kan nu weer fris aan de slag over de vorm, werkwijze en het programma van de Keerkring . Om het bestuur minder kwetsbaar en daadkrachtiger te maken, zoeken we nog een secretaris als bestuurslid.

Ook zonder bestuurslid te worden, kunt u een bijdrage leveren door:

  • Verzorgen papieren exemplaar voor een paar mensen die de nieuwsbrief niet via de e-mail kunnen ontvangen.
  • Organiseren van een lezing e.d.